Cealaltă Capitală – intrare triumfală în cetate și start în salva de tun

Fă-mă faimos!

Cum am vazut lansarea evenimentului Alba Iulia City Race am zis că e musai să particip, să explorez și zona din jurul cetății, dealurile. În plus, nu oricine pune in kitul de concurs un tricou Compressport personalizat ;). Aveam toate motivele să mă înscriu!

Din nou 21k, diferență de nivel 700m, dacă vrei să alergi primul semi trail, Alba Iulia e o opțiune de luat în calcul.

Partea “frumoasă” începe după km 10, când zic frumoasă mă refer la urcuș. Până aici se poate alerga cam pe toată distanța.

“Cealaltă Capitală” are farmecul ei, te atrage de la primul pas făcut în interiorul cetății. E un eveniment care crește frumos. Anul ăsta am fost cam 500 de alergatori iar organizarea a fost la înălțime.

Salvă de tun și startul de pe aleea principală a cetății, apoi se iese din cetate, urmeaza vreo 2km de asfalt apoi începe o urcare ușoară pe drum neasfaltat după care din nou asfalt pe pista de biciclete de la poalele Mamutului.

Pe la km 7 las asfaltul iar drumul o ia prin pădurea de la baza vârfului Mamut. Mamutul n-are treabă cu celebra firmă de echipament de munte, îi zice asa pt că aici s-ar fi găsit ceva fosile de mamut. 😉

Toată lumea aleargă, alerg și eu fară a forța prea tare întrucat știam ce mă așteaptă. După o ora am aproape 10 km facuți și încep să sper la un rezultat bun. Până aici urcasem vreo 300m din altitudinea maximă.

Asta aveam să aflu de la Mihai. Ne depășisem reciproc de câteva ori și la un moment dat l-am prins din urmă pe-o urcare și alergam in paralel. Îi urmărisem stilul de a urca și eram fascinat de cum înaintează cu pașii mici. Și el era în spatele unui grup mai mare care se impotmolise la deal. 🙂

“Ia-o încet la urcare, aleargă cu pași mici si respiră. Mai avem incă 400 de m de urcat și greul acum incepe. Uită-te la ei cum au murit cu toții!” –

Pot spune că omul m-a cărat în spate la figurat până la km 20 când m-a împins în fața să scot sub 2ore si 10. Asta era profeția lui și provocarea mea. Dacă scoteam timpul dadeam o bere! 😉 fain nu!

Braț la braț la urcare, încercam să copiez ritmul, cadența, respirația, am băgat la cap fiecare sfat primit. Omul a fost praf de stele pentru mine. Când l-am întrebat de cât timp aleargă mi-a zis că în ultimii 2 ani a alergat în mare parte ULTRA. 😉 Nici că puteam să nimeresc mai bine decat lângă un ultramaratonist! Mersi încă o dată omule! 😉

Am ajuns după vreo 2-3 km pe Mamut și de aici coborârea, până la finish numai coborâre. Prin pădure în prima parte, numai bine de scos timp bun, am alergat sub 5min/km. Apoi a urmat porțiunea de asfalt, plat, aici am tras de mine, cred ca și el, (tot la Mihai mă refer), dar ne-am motivat unul pe altul și “i-am dat bătaie”.

La km 19 intrăm prin șanturile cetății impreună, mai erau 2km pana la finish si aveam puțin sub două ore. Cu ochii pe ceas omul tot mă impulsiona să o iau înainte.

” Hai du-te că trebuie să dai berea” ultimul kilometru l-am sprintat cu ultimele puteri, am luat un mic avans.

Intrarea a fost triumfală, trec podul de lemn ancorat cu lanțuri groase și intru pe poarta cetății. Finish-ul e în ușoară urcare iar pe aleea spre finish se formase un culoar de oameni, toată lumea cu aplauze si încurajări. Îmi iau doza de energie și sprintez cu voioșie către covorul roșu de la finish.

Văd cronometrul oficial că abia trecuse la minutul 9 din ora a doua. Deci mi-a ieșit! 😉

Sursa: foto

1 thought on “Cealaltă Capitală – intrare triumfală în cetate și start în salva de tun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *